Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny .Mało skomplikowana potrawa .

Schab z brzoskwiniami

Składniki:

Schab z brzoskwiniami

 

  • 2 kotlety schabowe ( z kostką lub bez )
  • 1 cebula
  • 2 połówki brzoskwini z syropu
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • sos sojowy
  • ¼ szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Schab z brzoskwiniami
Schab rozklepać lekko. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć do rondelka. Na patelnię na tłuszcz od smażenia wrzucić posiekaną w plasterki cebulę i zeszklić. Wlać sok z brzoskwini , wrzucić bardzo drobno pokrojoną brzoskwinię . Zalać kotlety i dusić ok. 30 minut. Wyjąć kotlety . Wlać śmietankę . Zagotować. Przetrzeć sos przez sito. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Zagęścić mąką . Podawać osobno sos, osobno kotlety – do tego puree ziemniaczano-cebulowo-brzoskwiniowe zapiekane z serem i sałatą .