kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Schab z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej smakuje z ziemniaczkami.

Schab z czerwoną kapustą

Składniki:

Schab z czerwoną kapustą

 

  • 75 dkg schabu
  • 80 dkg czerwonej kapusty
  • 10 dkg korzenia chrzanu
  • 1/2 natki pietruszki
  • odrobina cukru
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/3 szklanki octu z białego wina

Sposób przygotowania:

Schab z czerwoną kapustą
Schab nacieramy sola i pieprzem a potem pieczemy w 200*C jakieś 1,5 godziny. w tym czasie szatkujemy kapustę i szpikujemy cebulę goździkami.Podsmażamy sobie kapustę wraz z cebulka na margarynie, podlewamy octem, 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu jakieś 1 godzinę. 3 jabłka dzielimy na ćwiartki a 1 zcieramy wraz z chrzanem na grubej tarce. Mieszamy jabłko z chrzanem z żółtkiem i rozsmarowujemy na schabie na 20 minut przed końcem pieczenia. Pozostałe jabłka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty na 15 minut przed końcem duszenia.Wyjmujemy cebulę z goździkami z kapusty. Doprawiamy kapustę sola i pieprzem i szczyptą cukru. Podajemy pieczeń na kapuscie z ziemniakami. Smacznego!