szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Schab z grzybami w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięsko możemy wykorzystać na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki.

Schab z grzybami w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z grzybami w ziołach

 

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszona natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Schab z grzybami w ziołach
Suszone grzyby namoczyć na 15 minut w wodzie. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z płaską łyżeczką soli i natrzeć nim mięso. Do naczynia z mięsem wlewamy olej i wsypujemy wszystkie przyprawy. Przykrywamy folią i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, grzyby suszone namoczone i pieczarki. Zamykamy rękaw, robimy w nim z góry kilka dziurek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godziny, do miękkości mięsa.
Schab z grzybami w ziołach
Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Schab z grzybami w ziołach
Suszone grzyby moczymy w wodzie i dodajemy do mięsa
Schab z grzybami w ziołach
Dodajemy olej i przyprawy i chłodzimy w lodówce
Schab z grzybami w ziołach
Wszystko przekładamy do rękawa do pieczenia

Tagi:

grzyby schab