iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Schab z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso jest bardzo aromatyczne i posiada bardzo intensywny aromat lubczyku.

Schab z lubczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z lubczykiem

 

Sposób przygotowania:

Schab z lubczykiem
W miseczce mieszamy na sucho sól peklową, pieprz ziołowy i czarny, mielone ziele angielskie oraz roztarte suszone zioła (jeśli ktoś nie lubi zbytnio lubczyku może z suszonego zrezygnować) Umyty i osuszony kawałek schabu delikatnie nakłuwamy np. końcem noża i nacieramy roztartym czosnkiem i suchą mieszanką przypraw, skrapiamy olejem i tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce na minimum 24 godz(ja zostawiam w naczyniu w który będzie się piekło), po tym czasie dolewamy około 1/2 szklanki wody, obkładamy zielonymi liśćmi, liśćmi laurowymi. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200st około 40 min następnie zmniejszamy temp. do 180, dolewamy wino i dopiekamy mięso kolejne 25 -30 min. Pod przykryciem zostawiamy do wystudzenia.
Schab z lubczykiem
Zamarynowane mięso obłożyć zielonymi listkami i laurowymi

Tagi:

schab