Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab z morelami

         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso umyć i osączyć, a następnie zrobić dziurę przez całą długość schabu za

Schab z morelami

Składniki:

Schab z morelami

 

  • 1 kg schabu bez kości (musi być szeroki)
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • cukie

Sposób przygotowania:

Schab z morelami
Mięso umyć i osączyć, a następnie zrobić dziurę przez całą długość schabu za pomocą drewnianego trzonka. Otwór w mięsie ciasno napełnić umytymi morelami. Jeżeli schab jest ze skórą naciąć w ukośną kratkę i natrzeć solą oraz pieprzem. Mięso włożyć do rondla i piec 1,5 godz. w temp. około 200°C, podlewając, co kilka minut niewielką ilością gorącej wody. Sos powstały z pieczenia dopełnić gorącą wodą (ok. 300 ml), dodać śmietankę i cukier. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowa­dzoną w zimnej wodzie, zagotować i wrzucić płatki migdałowe. Pieczeń pokroić i ułożyć na półmisku, a następnie polać sosem.

Tagi:

beza schab bezy