Sposób przygotowania:
Schab z rozmarynem
Schab nacieramy solą i pieprzem. Z oliwy, roztartego w dłoniach rozmarynu, rozgniecionego czosnku, liścia laurowego, otartej skórki z cytryny, wyciśniętego z niej soku oraz kieliszka wina i wódki robimy marynatę. Wkładamy do niej kawał schabu i chowamy do lodówki na noc-:)
Na drugi dzień odsączamy lekko z marynaty, wkładamy do rękawa, dolewamy do środka około 50 ml wody, zamykamy i pieczemy około godzinki w piekarniku rozgrzanym do około 160 st.
W międzyczasie robimy sos, cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy posiekany drobno czosnek, po minucie dodajemy paprykę, mieszamy kilka sekund i wlewamy pomidory oraz koncentrat. Solimy do smaku i na maleńkim gazie gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Dodajemy posiekaną bazylię.
Schab kroimy w plastry, podajemy z sosem z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ryżu, z włoskim chlebem...dowolność aranżacji.
Schab odgrzewany można pokroić w plastry, ułożyć w piekarniku, położyć plaster mozzarelli, łyżkę sosu na każdy plaster i zapiec do rozpuszczenia się sera-:)
Na drugi dzień odsączamy lekko z marynaty, wkładamy do rękawa, dolewamy do środka około 50 ml wody, zamykamy i pieczemy około godzinki w piekarniku rozgrzanym do około 160 st.
W międzyczasie robimy sos, cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy posiekany drobno czosnek, po minucie dodajemy paprykę, mieszamy kilka sekund i wlewamy pomidory oraz koncentrat. Solimy do smaku i na maleńkim gazie gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Dodajemy posiekaną bazylię.
Schab kroimy w plastry, podajemy z sosem z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ryżu, z włoskim chlebem...dowolność aranżacji.
Schab odgrzewany można pokroić w plastry, ułożyć w piekarniku, położyć plaster mozzarelli, łyżkę sosu na każdy plaster i zapiec do rozpuszczenia się sera-:)