kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Schab z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pachnący rozmarynem i w gęstym, pomidorowym sosie ale może być i bez niego...przypomnienie wakacji w zimie...

Schab z rozmarynem

Składniki:

Schab z rozmarynem

 

  • 1 kg schabu bez kości w kawałku
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • pół szklanki oliwy
  • 1 kieliszek czystej wódki
  • rękaw do pieczenia

 

  • sos:
  • 1 puszka pomidorów pelatti krojonych i bez skórki
  • 1 przecier pomidorowy
  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Schab z rozmarynem
Schab nacieramy solą i pieprzem. Z oliwy, roztartego w dłoniach rozmarynu, rozgniecionego czosnku, liścia laurowego, otartej skórki z cytryny, wyciśniętego z niej soku oraz kieliszka wina i wódki robimy marynatę. Wkładamy do niej kawał schabu i chowamy do lodówki na noc-:)


Na drugi dzień odsączamy lekko z marynaty, wkładamy do rękawa, dolewamy do środka około 50 ml wody, zamykamy i pieczemy około godzinki w piekarniku rozgrzanym do około 160 st.
W międzyczasie robimy sos, cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy posiekany drobno czosnek, po minucie dodajemy paprykę, mieszamy kilka sekund i wlewamy pomidory oraz koncentrat. Solimy do smaku i na maleńkim gazie gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Dodajemy posiekaną bazylię.
Schab kroimy w plastry, podajemy z sosem z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ryżu, z włoskim chlebem...dowolność aranżacji.
Schab odgrzewany można pokroić w plastry, ułożyć w piekarniku, położyć plaster mozzarelli, łyżkę sosu na każdy plaster i zapiec do rozpuszczenia się sera-:)