Sposób przygotowania:
Schab zapiekany z orzechami włoskimi
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na dnie żaroodpornego płaskiego naczynia ułożyć warstwą ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Schab umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i posolić. Połowę mięsa ułożyć na ziemniakach tak, by na siebie nie zachodziły. Ketchup wymieszać z orzechami i dość grubo posmarować nimi mięso. Cebule obrać i drobniutko posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę - ułożyć na mięsie razem z cebulą. Wszystko przykryć kolejną warstwą schabu, lekko ucisnąć dłonią i zalać śmietaną. Naczynie przykryć i piec przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C.