Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab zapiekany z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na dnie żaroodpornego płaskiego naczynia

Schab zapiekany z orzechami włoskimi

Składniki:

Schab zapiekany z orzechami włoskimi

 

  • 1,2 kg schabu
  • 10 dag wędzonej kiełbasy
  • 60 dag ziemniaków, 2 cebule
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 200 ml śmietanki, 100 ml ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany z orzechami włoskimi
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na dnie żaroodpornego płaskiego naczynia ułożyć warstwą ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Schab umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i posolić. Połowę mięsa ułożyć na ziemniakach tak, by na siebie nie zachodziły. Ketchup wymieszać z orzechami i dość grubo posmarować nimi mięso. Cebule obrać i drobniutko posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę - ułożyć na mięsie razem z cebulą. Wszystko przykryć kolejną warstwą schabu, lekko ucisnąć dłonią i zalać śmietaną. Naczynie przykryć i piec przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C.

Tagi:

kielbasa schab