bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab zawijany w boczku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Schab inny niz tradycyjny kotlet :)

Schab zawijany w boczku

Składniki:

Schab zawijany w boczku

 

  • schab ponad kg
  • płat boczku surowego wedzonego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • zioła i przyprawy ulubione (papryka,natka, liscie laurowe, cząber, rozmaryn)
  • oliwa
  • sznurek lub nić

Sposób przygotowania:

Schab zawijany w boczku
Schab wieczorem zamarynowalam w przyprawach, owinelam plastrami boczku, potem sznurkiem zeby sie wszystko dobrze trzymało, zawinełam w folie aluminiowa i na noc do lodówki. Następnego dnia krotko obsmażylam na patelni, z każdej strony, potem w naczyniu zarodopornym do piekarnika na 200 C godzine z małym haczkiem pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem odkryłam. W trakcie pieczenia odwracałam. Miesko pusciło duso sosu wiec był idealny do klusek. Miła odmiana na schab.