Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Schabiki ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schabowe roladki z suszonymi śliwkami. To nie tylko smaczny obiad, ale doskonała przystawka.

Schabiki ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabiki ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Schabiki ze śliwką
Kotlety pozbawiamy wszelkiego tłuszczu i błon. Rozbijamy na cienkie płaty, uważając aby nie podziurawić. Śliwki zalewamy ciepłą wodą, po 10 min płuczemy i osączamy z wody. Każdy płat mięsa oprószamy solą i pieprzem, układamy po 3 - 4 śliwki w zależności od wielkości kotleta. Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy. Jajka rozprowadzamy z solą, pieprzem i mlekiem. Układamy w roladki łączeniem do spodu i tak odstawiamy do lodówki na 20 min. Panierujemy w bułce i smażymy na rumiano, gotowe osuszamy na ręczniku.
Schabiki ze śliwką
Śliwki zalewamy ciepłą wodą, po kilku minutach odcedzamy.
Schabiki ze śliwką
Na oprószonym solą i pieprzem mięsie układamy śliwki.
Schabiki ze śliwką
Składamy krótszymi bokami do środka i rolujemy.
Schabiki ze śliwką
Panierujemy i smażymy na gorącym tłuszczu zaczynając od strony z łączeniem.