rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Schabowe roladki opatulone boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Roladki te wymyśliła moja Mama. Dodatek boczku oraz panierka z ciasta naleśnikowego tworzy przyjemny smak tej potrawy.

Schabowe roladki opatulone boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schabowe roladki opatulone boczkiem

 

  • 5 dużych, cienko rozbitych kotletów schabowych oprószonych solą i pieprzem
  • 5 plasterków boczku wędzonego podłużnego (jak najszerszy)
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1 pomidor
  • ok 10 gałązek natki pietruszki

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • tyle mąki aby ciasto było bardzo gęste
  • sól, pieprz

 

  • olej

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki opatulone boczkiem
Na każdy kotlet schabowy nakładamy plasterek sera żółtego. Na boku każdego układamy po 2 plasterki pomidora i ok 2 gałązki pietruszki- można więcej. Schabowe zwijamy w roladki, a następnie owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami. Z przygotowanych składników wyrabiamy ciasto jak na naleśniki tylko zdecydowanie gęstsze. Każdego kotleta panierujemy i kładziemy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smażymy na wolnym ogniu, często obracając, by roladki się nie przypaliły. Kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego! Rady: Przygotowane roladki stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych: ziemniaków, ryżu, świeżej sałatki, a także mogą być wykorzystane jako przystawka- pokrojone na cieńsze plastry.
Schabowe roladki opatulone boczkiem
Roladki schabowe opatulone boczkiem i ciastem naleśnikowym