Sposób przygotowania:
Schabowy z grzybami
Mięso rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy z dwiema łyżami wody. Mięso panierujemy w bułce, jajku i bułce, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Grzyby leśne (najlepiej mieszane) oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy i obgotowujemyw posolonej wodzie. Przelewamy przez sito. Trochę wywaru zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby i podlewamy odrobiną wywaru.Chwilę dusimy razem z pokrojoną cebulką. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy przez kilka chwil. Przygotowane grzyby wykładamy na usmażone kotlety schabowe. Plastry sera kroimy w cienkie paski i obkładamy kotlety. Układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce i krótko zapiekamy w rozgrzanym piekarniku.
paulina57
katarzynka455