Sposób przygotowania:
Serduszkowe placki Eli o smaku pizzyprzygotowanie składników
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru soku. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia osiadła na dnie.
przygotowanie składników cd
Mocno uwędzoną kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie składników cd
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek i zmiksować w malakserze.
przygotowanie składników cd
Kapustę kiszoną posiekać.
przygotowanie placków
Odstany sok z ziemniaków zlać z nad skrobi. Do odciśniętych ziemniaków dodać kiełbasę, ser, kapustę, jajka, odstaną skrobię, mąkę pszenną, cebulę z czosnkiem, sól i pieprz.
przygotowanie placków cd
Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść ciasto do foremki w kształcie serca do naleśników i jajek sadzonych i smażyć placki.
Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
Ja podałam placki z keczupem.