IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Serniczek na zimo z galaretką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Serniczek na biszkopcie kakaowym z galaretką o mocno intensywnym smaku pomarańczy. To idealne rozwiązanie na ciepłe weekendy. Bardzo orzeźwiający.

Serniczek na zimo z galaretką pomarańczową

Składniki:

Serniczek na zimo z galaretką pomarańczową

CIASTO

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kopiate mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki płaskie kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

 

SERNIK

  • 125 g serka mascarpone
  • 3 opakowania serka homogenizowanego ( 140g x 3)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wody
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimo z galaretką pomarańczową

CIASTO

Białka oddzielmy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz cukier wanilinowy i żółtka.
Mąki przesiewamy z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. ( może być też 26 ).
Pieczemy ok 20-25 min w temp. 175 st C.

SERNIK

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem ok 3 min., a następnie dodajemy serki homogenizowane i ponownie miksujemy ok. 2 min. na najwyższych obrotach.
Zimną galaretkę, ale płynną wlewamy do serków i miksujemy, aż się połączy.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% i dodajemy do serków i delikatnie mieszamy.
Gotowy ser wylewamy na biszkopt i schładzamy minimum 120 min., a najlepiej przez całą noc.

Galaretka

1 opakowanie galaretki pomarańczowej