Sposób przygotowania:
Serniczek na zimo z galaretką pomarańczowąCIASTO
Białka oddzielmy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz cukier wanilinowy i żółtka.
Mąki przesiewamy z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. ( może być też 26 ).
Pieczemy ok 20-25 min w temp. 175 st C.
SERNIK
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem ok 3 min., a następnie dodajemy serki homogenizowane i ponownie miksujemy ok. 2 min. na najwyższych obrotach.
Zimną galaretkę, ale płynną wlewamy do serków i miksujemy, aż się połączy.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% i dodajemy do serków i delikatnie mieszamy.
Gotowy ser wylewamy na biszkopt i schładzamy minimum 120 min., a najlepiej przez całą noc.
Galaretka
1 opakowanie galaretki pomarańczowej