Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Serniczek z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju serniki. Ja i moja rodzina uwielbiamy je. Wbrew pozorom są proste w przygotowaniu i świetnie wychodzą.

Serniczek z polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczek z polewą

 

  • 20 herbatników Petit Beurre
  • 5 dag masła śmietankowego
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • kilka kropek aromatu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka kostek białej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Serniczek z polewą
Herbatniki przekładamy do miski i ubijamy je tłuczkiem kuchennym tak, żeby powstały okruszki. Masło śmietankowe rozpuszczamy i dodajemy je do herbatników, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy masę z herbatników i uklepujemy ją tak, żeby powstał spód. Ser biały miksujemy dodając do niego cukier, budyń śmietankowy, jajka, a następnie aromat. Miksujemy masę i przekładamy ją na spód. Wycinamy kwadrat z folii aluminiowej, układamy go w piekarniku i stawiamy na nim ciasto. Pieczemy je około 45 minut, następnie wyjmujemy ostrożnie folię. Pieczemy dalej około 15- 20 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Po jej zastygnięciu ozdabiamy sernik wiórkami białej czekolady.
Serniczek z polewą
Herbatniki kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem, układamy na dnie.
Serniczek z polewą
Przygotowujemy masę serową miksując ser z dodatkami.
Serniczek z polewą
Masę serową przekładamy na spód z herbatników.