Sposób przygotowania:
Serniczek z polewą
Herbatniki przekładamy do miski i ubijamy je tłuczkiem kuchennym tak, żeby powstały okruszki. Masło śmietankowe rozpuszczamy i dodajemy je do herbatników, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy masę z herbatników i uklepujemy ją tak, żeby powstał spód. Ser biały miksujemy dodając do niego cukier, budyń śmietankowy, jajka, a następnie aromat. Miksujemy masę i przekładamy ją na spód. Wycinamy kwadrat z folii aluminiowej, układamy go w piekarniku i stawiamy na nim ciasto. Pieczemy je około 45 minut, następnie wyjmujemy ostrożnie folię. Pieczemy dalej około 15- 20 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Po jej zastygnięciu ozdabiamy sernik wiórkami białej czekolady.