agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

serniczek z roską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepyszny i delikatny sernik

serniczek z roską

Składniki:

serniczek z roską

 

  • ciasto

 

 

  • masa serowa

 

  • ser biały 1 kg
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • mleko 600 ml
  • olej 50 ml
  • jajka 2 szt
  • białko 4 szt
  • żółtko 4 szt
  • rodzynki sułtańskie lub królewskie 100 gram
  • cukier 2 łyżki - czubate

 

Sposób przygotowania:

serniczek z roską
przygotowujemy ciasto: mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. posiekać nożem. dodać jajko oraz śmietanę. ugniatać aż wszystko będzie odlepiać się od rąk. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x 40 cm. Masa serowa: 2 całe jajka ubijamy z 4 żółtkami oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy zmielony ser i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mleko i 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz 2 czubate łyżki cukru. kolenie olej i rodzynki. Tak przyrządzoną masę serową wylewamy na ciasto. Masa będzie bardzo rzadka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp 180 stopni. W między czasie ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wylewamy na sernik i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni. Bardzo ważne żeby nie wyciągać od razu sernika z piekarnika bo pianka opadnie. Gdy sernik ostygnie, wstawić do lodówki na kilka godzin. "Rosa" wyjdzie po kilku godzinach:) Smacznego