Sposób przygotowania:
serniczek z roską
przygotowujemy ciasto: mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. posiekać nożem. dodać jajko oraz śmietanę. ugniatać aż wszystko będzie odlepiać się od rąk. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x 40 cm. Masa serowa: 2 całe jajka ubijamy z 4 żółtkami oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy zmielony ser i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mleko i 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz 2 czubate łyżki cukru. kolenie olej i rodzynki. Tak przyrządzoną masę serową wylewamy na ciasto. Masa będzie bardzo rzadka. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temp 180 stopni. W między czasie ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wylewamy na sernik i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni. Bardzo ważne żeby nie wyciągać od razu sernika z piekarnika bo pianka opadnie. Gdy sernik ostygnie, wstawić do lodówki na kilka godzin. "Rosa" wyjdzie po kilku godzinach:) Smacznego
.Dominika.
A Twoje na zdjęciu wygląda naprawdę pysznie :)
madi356