2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik babci Jasi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Sernik wg receptury mojej babci...pyszny lekki i puszysty...

Sernik babci Jasi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik babci Jasi

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 5 jajek wiejskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 serniks
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki syropu Amaretto
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik babci Jasi
Ciasto: Z mąki cukru żółtek,margaryny i kakao zagniatamy kruche ciasto.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze się schłodziło.Po czym ścieramy na tarce jarzynowej lub wylepiamy okrągłą formę o średnicy 27 cm.

Masa:



Mielony twaróg miksujemy z mlekiem i margaryną ,oraz proszkiem budyniowym i sernkisem,cukrem oraz żółtkami i syropu amaretto.Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.



Masę serową wylewamy na starte ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 65 minut. Gotowy sernik zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Całkowicie zimny oprószamy pudrem .Taki jest najlepszy!
Sernik babci Jasi
robimy ciasto i ścieramy na tarce do tortownicy
Sernik babci Jasi
z mielonego twarogu jajek budyniu robimy masę serową
Sernik babci Jasi
na koniec dodajemy do masy ubite na sztywno białka mieszamy
Sernik babci Jasi
i gotową masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy