Sposób przygotowania:
Sernik bakaliowy niepieczony
W makutrze ucierać masło, dodając po trochu cukier z wanilią, twarożek, po jednym - żółtka, do doskonale utartej masy dodać zmiękczoną w niewielkiej ilości zimniej wody i rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać usiekane migdały, sparzone wrzątkiem i doskonale osączone rodzynki, pokrajane w drobniutką kostkę marmoladki - wymieszać. Tortownicę spłukać zimną wodą, wsypać cukrem kryształem, nałożyć serową masę, wyrównać z wierzchu, wstawić do lodówki by sernik dobrze stężał. Następnie rozpuścić na prze tabliczkę czekolady (garnuszek z czekoladą wstawić w drugi większy z wrzątkiem), dodać śmietanę i doskonale wymieszać. Płynną czekoladą polać, sernik w esy-floresy, przybrać połówkami orzechów. Utrzymywać w chłodnym miejscu.