magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Sernik bakaliowy niepieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny, łatwy w przygotowaniu.

Sernik bakaliowy niepieczony

Składniki:

Sernik bakaliowy niepieczony

 

  • 1 kg twarożku homogenizowanego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła roślinnego lub masła
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag migdałów
  • 15 dag marmoladek kolorowych
  • 10 dag łuskanych orzechów
  • tabliczka czekolady
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 pełna łyżka żelatyny deserowej
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Sernik bakaliowy niepieczony
W makutrze ucierać masło, dodając po trochu cukier z wanilią, twarożek, po jednym - żółtka, do doskonale utartej masy dodać zmiękczoną w niewielkiej ilości zimniej wody i rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać usiekane migdały, sparzone wrzątkiem i doskonale osączone rodzynki, pokrajane w drobniutką kostkę marmoladki - wymieszać. Tortownicę spłukać zimną wodą, wsypać cukrem kryształem, nałożyć serową masę, wyrównać z wierzchu, wstawić do lodówki by sernik dobrze stężał. Następnie rozpuścić na prze tabliczkę czekolady (garnuszek z czekoladą wstawić w drugi większy z wrzątkiem), dodać śmietanę i doskonale wymieszać. Płynną czekoladą polać, sernik w esy-floresy, przybrać połówkami orzechów. Utrzymywać w chłodnym miejscu.