Sposób przygotowania:
Sernik Basi Ritz
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem. SPÓD: Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i kakao, wymieszać. Dodać zimne masło i posiekać z sypkimi składnikami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 15 minut. Jeśli składniki nie chcą się skleić, dodać łyżkę śmietany. Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Ser przełożyć do miski, dodać budyń, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Miksować na niskich obrotach dodając po jednym żółtku, na końcu dodać kremówkę. Białka ubić ze szczyptą cukru na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodać po łyżce cukru pudru. Pianę delikatnie wymieszać z masą serową, posypać po wierzchu rodzynkami i skórką pomarańczową, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Piec 60-70 minut do suchego patyczka. W razie potrzeby wierzch ciasta można przykryć kawałkiem papieru, żeby się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz. POLEWA: Czekoladę podzielić na cząstki i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wierzchu wystudzonego sernika.