SUPERPRZEPIS

Sernik mokka z brzoskwiniami

  • 9
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Sernik mokka z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Delikatny, puszysty i pachnący sernik z brzoskwiniami, gorąco polecam :)

Składniki:

Sernik mokka z brzoskwiniami

 

  • Upiekłam go w tortownicy o średnicy 24 cm, ale proponuję użyć nieco większej, bo moja okazała się nieco za mała.
  • CIASTO:
  • 150 g masła
  • 8 łyżeczek cappuccino karmelowego (lub dwie saszetki)
  • 280-300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • jajko
  • MASA SEROWA:
  • 500 g sera mielonego na sernik
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • puszka 850 g połówek brzoskwiń w lekkim syropie
  • masło do wysmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Sernik mokka z brzoskwiniami
CIASTO: masło rozpuściłam w rondelku i podgrzałam aby było ciepłe. Wsypałam cappuccino, wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam do miski, dodałam cukier, szczyptę soli i wymieszałam. Do sypkich składników wbiłam całe jajko i wlałam przestudzone masło. Najpierw wymieszałam łyżką, potem dłonią szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w wałek, zawinęłam folią kanapkową i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut. MASA SEROWA: dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Połówki brzoskwiń osączyłam z syropu i każdą z nich pokroiłam na 4 części. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło utarłam z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodawałam po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Do utartej masy wsypałam obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy łyżki połączyłam ją z masą serową. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem (175 stopni bez termo obiegu). Na dno tortownicy starłam na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta, rozgarnęłam je na równą warstwę. Na to wyłożyłam masę serową i lekko powciskałam w nią kawałki brzoskwiń. Na wierzchu rozkruszyłam palcami pozostałe ciasto. Tortownicę wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i leciutko uchyliłam drzwiczki, pozostawiając w nim ciasto, dopóki piekarnik całkiem nie wystygł. Sernik planowałam wyjąć z tortownicy dopiero kiedy będzie całkowicie zimny, ale nie udało mi się go uchronić przed mężem, co niestety widać na zdjęciu…
Sernik mokka z brzoskwiniami
Poszczególne fazy przygotowania ciasta mokka.
Sernik mokka z brzoskwiniami
Poszczególne fazy przygotowania masy serowej.
Sernik mokka z brzoskwiniami
Kolejność napełniania tortownicy ciastem masą serową i owocami.
Sernik mokka z brzoskwiniami
Tak prezentuje się sernik bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.