Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Sernik cielaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze udany wypiek, nawet dla początkujących

Sernik cielaczek

Składniki:

Sernik cielaczek

 

  • Ciasto:
  • 12,5 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka - białka ubić
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 50 dkg sera białego - zmielić
  • 10 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki budyniu
  • 3 jajka - białka ubić
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • zapach śmietankowy

Sposób przygotowania:

Sernik cielaczek
Składniki na ciasto: cukier, wodę, margarynę, cukier waniliowy i kakao roztopić i lekko podgotować. Przestudzić. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Ser utrzeć z masłem, cukrem, budyniem, dodać rodzynki, skórkę, zapach. Na końcu dać ubite białka. Masę nakładamy łyżeczką na ciasto w formie małych kopczyków. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 stopni.