Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Sernik czarno-biały

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciemne ciasto, biała warstwa serowa i polewa czekoladowa. Efektowne i smaczne ciasto. Jeden z moich ulubionych serników.

Sernik czarno-biały

Składniki:

Sernik czarno-biały

składniki ciasta

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1/5 proszku do pieczenia

warstwa serowa

  • 4 serki homogenizowane
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy

polewa

  • 1 polewa czekoladowa
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik czarno-biały
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło. Dodać proszek budyniowy i porcjami serek.

Z białek ubić sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać pianę do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Na dno formy wyłożyć ciasto, a na ciasto masę serową. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 

Tagi:

sernik ciasto