mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik czarno-biały

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik na kakaowym spodzie z kakaową kruszonką

Sernik czarno-biały

Składniki:

Sernik czarno-biały

 

  • ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dag masła albo margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu (raczej tłustego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 5 jajek
  • łyżka budyniu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik czarno-biały
Ciasto: Składniki dokładnie zagniatam, formuję dwie kule i wkładam do lodówki.
Masa serowa: Twaróg mielę. Żółtka miksuję z cukrem, dodaję ser, tłuszcz i budyń w proszku, mieszam na gładką masę. Białka ubijam na sztywno i delikatnie dodaję do sera.
Formę do pieczenia smaruję masłem, wysypuje bułką tartą, ścieram jedna połowę ciemnego ciasta, wylewam na nią jasną masę i ścieram na nią resztę ciasta z kakao.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 180*C około 60 minut. Studze w piekarniku.
Kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.