czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik czeski na ciemnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne połączenie murzynka i sernika, w sam raz jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.

Sernik czeski na ciemnym cieście

Składniki:

Sernik czeski na ciemnym cieście

Ciasto:

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Sernik czeski na ciemnym cieście
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.

2. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żóltka oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

sernik ciasto