Sposób przygotowania:
Sernik dyniowo- żurawinowyETAP 1
Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 2
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut).
Między czasie białka ubijamy na pianę.
Do zmiksowanych składników dodajemy dynię, ponownie miksujemy.
ETAP 3
W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
ETAP 4
Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 70 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy.
Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-żurawinową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
ETAP 5
POLEWA: Masło, połamaną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garnuszku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żurawinę.
Całość mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na zimny sernik. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.