SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowo- żurawinowy

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Sernik dyniowo- żurawinowy Więcej zdjęć (5)

Sernik wychodzi kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach! Nie można się mu oprzeć, zwłaszcza gdy występuje w duecie z żurawiną i czekoladą:).

Składniki:

Sernik dyniowo- żurawinowy

KAKAOWY SPÓD:

  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka kakao,

DYNIOWY SER

  • 1100 gram sera (3 razy mielonego)
  • 150 gram masła,
  • 1 i ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
  • 230 gram cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA ŻURAWINOWA

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo- żurawinowy

ETAP 1

Sernik dyniowo- żurawinowy
Ciastem wykładamy spód tortownicy

Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 2

Sernik dyniowo- żurawinowy
Do sera dodajemy dynię

SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut).

Między czasie białka ubijamy na pianę.

Do zmiksowanych składników dodajemy dynię, ponownie miksujemy.

ETAP 3

Sernik dyniowo- żurawinowy
Białka delikatnie łączymy z przygotowanym serem

W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.

ETAP 4

Sernik dyniowo- żurawinowy
Masę serową wylewamy na tortownicę

Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 70 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy.

Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-żurawinową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.

ETAP 5

Sernik dyniowo- żurawinowy
żurawinę łączymy z rozpuszczoną czekoladą

POLEWA: Masło, połamaną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garnuszku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żurawinę.

Całość mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na zimny sernik. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.