Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sernik extraordinaire

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to sernik praktycznie zwyczajny, ale z musem zmienia się w nadzwyczajny. Wymaga długiego pieczenia w niższej temperaturze i długiego chłodzenia, ale za to wynagradza rozpływając się w ustach jak żaden inny.

Sernik extraordinaire Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik extraordinaire

 

  • SPÓD:
  • 1 ½ szklanki rozdrobnionych grahamek
  • 3 - 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

 

  • MASA SEROWA:
  • 3 kostki sera Philadelphia (u mnie 227 g każda)
  • nieco ponad ale mniej niż 1 i ¼ szkl. cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 średnie jajka

 

  • MUS:
  • 1 kostka sera Philadelphia
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie (227 g) bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Sernik extraordinaire
Spód: Masło roztopić, dno 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i stopionym masłem posmarować dno i boki. Resztę masła połączyć z rozdrobnionymi grahamkami lub innymi suchymi ciastkami, wyłożyć na dno tortownicy, ubić i wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 165℃ na 10 minut, po czym pozwolić by ostygło. Spód jest bardzo kruchy i doskonale pasuje do tego sernika, jak ktoś woli spód bardziej zwięzły to trzeba dodać więcej masła. Masa: Ser wyjąć z lodówki aby doszedł do temperatury pokojowej lub wstawić do mikrofalówki na ok. 1 minutę po czym ubić dosypując cukier powoli. W osobnym naczyniu połączyć mikserem kwaśną śmietanę, mleko (gęsta śmietana jest lepsza), wanilię i jajka. Teraz wlać powoli masę jajeczną do masy serowej ubijając do całkowitego połączenia składników. Przełożyć na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika 150℃ na 1 godzinę i 20 minut używając kąpieli wodnej lub tak jak u mnie postawić naczynie z wodą pod tortownicę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik powinien mieć konsystencję galaretki, drzwiczki odchylić lekko na 1 minutę i ponownie zamknąć bez włączania ogrzewania na 1 godzinę. Teraz sernik wyjąć, objechać cienkim nożem dookoła brzegu tortownicy i wstawić do lodówki na 6 godzin lub lepiej na całą noc. Mus: Miękki ser ubić z cukrem i wanilią po czym ręcznie połączyć z bitą śmietaną (kupną lub ubitą kremówką z cukrem do smaku). Mus wyłożyć na wierzch sernika całkowicie schłodzonego i ponownie wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem wyjąć z tortownicy i podać np. z sosem lub toppingiem z borówki amerykańskiej. Sernik jest lekko słodki - tak w sam raz - jak ktoś woli sernik bardzo słodki to trzeba dodać więcej cukru.
Sernik extraordinaire
Rozdrobnionymi grahamkami wyłożyć dno tortownicy
Sernik extraordinaire
Do ubitej masy serowej dodać masę jajeczną
Sernik extraordinaire
Sernik po upieczeniu objechać nożem wokół krawędzi i odstawić do lodówki na noc
Sernik extraordinaire
Składniki na mus połączyć i wyłożyć na zimny sernik