Sposób przygotowania:
Sernik extraordinaire
Spód: Masło roztopić, dno 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i stopionym masłem posmarować dno i boki. Resztę masła połączyć z rozdrobnionymi grahamkami lub innymi suchymi ciastkami, wyłożyć na dno tortownicy, ubić i wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 165℃ na 10 minut, po czym pozwolić by ostygło. Spód jest bardzo kruchy i doskonale pasuje do tego sernika, jak ktoś woli spód bardziej zwięzły to trzeba dodać więcej masła. Masa: Ser wyjąć z lodówki aby doszedł do temperatury pokojowej lub wstawić do mikrofalówki na ok. 1 minutę po czym ubić dosypując cukier powoli. W osobnym naczyniu połączyć mikserem kwaśną śmietanę, mleko (gęsta śmietana jest lepsza), wanilię i jajka. Teraz wlać powoli masę jajeczną do masy serowej ubijając do całkowitego połączenia składników. Przełożyć na wcześniej przygotowany spód i wstawić do piekarnika 150℃ na 1 godzinę i 20 minut używając kąpieli wodnej lub tak jak u mnie postawić naczynie z wodą pod tortownicę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik powinien mieć konsystencję galaretki, drzwiczki odchylić lekko na 1 minutę i ponownie zamknąć bez włączania ogrzewania na 1 godzinę. Teraz sernik wyjąć, objechać cienkim nożem dookoła brzegu tortownicy i wstawić do lodówki na 6 godzin lub lepiej na całą noc. Mus: Miękki ser ubić z cukrem i wanilią po czym ręcznie połączyć z bitą śmietaną (kupną lub ubitą kremówką z cukrem do smaku). Mus wyłożyć na wierzch sernika całkowicie schłodzonego i ponownie wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem wyjąć z tortownicy i podać np. z sosem lub toppingiem z borówki amerykańskiej. Sernik jest lekko słodki - tak w sam raz - jak ktoś woli sernik bardzo słodki to trzeba dodać więcej cukru.