Sposób przygotowania:
Sernik gotowany
Ciasto:
Żółtka ubijać z cukrem (miksować), oddzielnie ubić sztywną pianę z białek. Dodać do żółtek mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek, lekko wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika (średni ogień) i piec 30 - 40 minut. Ostudzić. Zimny przekroić na pół.
Nadzienie:
Margarynę zagotować z 1/2 szklanki cukru, dodać 2 razy przekręcony przez maszynkę ser, wlać mąkę ziemniaczaną, wymieszać z mlekiem, wlać również rozbite widelcem jajka. Wszystko zagotować. Gorącą masę wyłożyć równą warstwę na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową i posypać z cukrem waniliowym.
Można kupić gotowe biszkopciki, wyłożyć nimi tortownicę i zalać gorącym serem. Zamiast sera można dać gorące duszone z cukrem (jak na szarlotkę) jabłka.
Żółtka ubijać z cukrem (miksować), oddzielnie ubić sztywną pianę z białek. Dodać do żółtek mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek, lekko wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika (średni ogień) i piec 30 - 40 minut. Ostudzić. Zimny przekroić na pół.
Nadzienie:
Margarynę zagotować z 1/2 szklanki cukru, dodać 2 razy przekręcony przez maszynkę ser, wlać mąkę ziemniaczaną, wymieszać z mlekiem, wlać również rozbite widelcem jajka. Wszystko zagotować. Gorącą masę wyłożyć równą warstwę na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową i posypać z cukrem waniliowym.
Można kupić gotowe biszkopciki, wyłożyć nimi tortownicę i zalać gorącym serem. Zamiast sera można dać gorące duszone z cukrem (jak na szarlotkę) jabłka.