Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miłe wspomnienie mojej wieloletniej szefowej, która ten sernik serwowała zawsze na imieniny!

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • Placki:
  • 60 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag dobrej margaryny
  • 2 łyżki śmietany lub 8 łyżek mleka

 

 

  • 1 kg dobrego twarogu
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy
  • ew. skórka pomarańczowa lub rodzynki wg uznania

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy placki. Upiec na złoty kolor .

Ser:
Ser zemleć, włożyć do garnka. dodać margarynę, jajka, cukier. Dokładnie wymieszać. Gotową ok 10 min (od zagotowania). Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do sera, dodać olejek i ew. bakalie. Jeszcze raz zagotować. Gorącym serem przekładać upieczone wcześniej placki.
Udekorować polewą czekoladową.
SMACZNEGO!