MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik gotowany mojej babci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

Sernik gotowany mojej babci

Składniki:

Sernik gotowany mojej babci

 

  • ser:
  • 1kg sera w wiaderku
  • 5 żółtek
  • 150g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu arakowego
  • 4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • kostka margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany mojej babci
Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne). Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości. Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatniego nie wyciągamy z formy! Ser: Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.