Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sernik gotowany wg mojej teściowej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, ale dość pracochłonne ciasto.

Sernik gotowany wg mojej teściowej

Składniki:

Sernik gotowany wg mojej teściowej

 

  • 5-6 sztuk jajka,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 1/2 szlanki mąka ziemniaczana,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 kg ser biały mielony,
  • 12,5 dag masło roślinne,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 5 sztuk jaja,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 100 ml mleko,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa,
  • 2 łyżki wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany wg mojej teściowej
Należy przygotować biszkopt z 6 jajek. Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt podzielić na dwie części, odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta rozsmarować na małej blaszce i upiec. 1/3 ciasta wymieszać delikatnie z kakao, rozsmarować na blaszce i upiec. Ser biały mielony zmiksować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy serowej delikatnie mieszając. Najlepiej przygotowywać masę w garnku, żeby można było postawić go od razu na ogień. Po postawieniu na ogień mieszać delikatnie aż do zagotowania się. Masa powinna wówczas lekko wypuszczać bąbelki. Po zdjęciu z ognia dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszane z zimnym mlekiem. Po wymieszaniu masy postawić ją na ogień i ponownie zagotować. Biały biszkopt podzielić na dwie części. Jedną białą część posmarować gorącą masą, przykryć ciemnym biszkoptem, posmarować ponownie masą i przykryć jasnym biszkoptem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. Podany przeze mnie przepis jest na małą blaszkę.