mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik Izaura

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik na kakaowym spodzie:)

Sernik Izaura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik Izaura

 

  • Ciasto kakaowe:

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek stopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik Izaura
Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, ekstrakt, tłuszcz i budyń, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć (lub rozwałkować) jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez ok. 10-15 min. Na podpieczony spód wyłożyć jasną masę. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch (tarka o grubych oczkach). Piec w 180*C przez około 1 godzinę (piekłam 20 minut dłużej).
Sernik Izaura
Etap 1
Sernik Izaura
Etap 2
Sernik Izaura
Etap 3
Sernik Izaura
Etap 4