czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sernik mandarynkowo-ryzowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto z owocami i ryzem ;-)

Sernik mandarynkowo-ryzowy

Składniki:

Sernik mandarynkowo-ryzowy

 

  • Ciasto:
  • 200 g maki
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • torebka cukru waniliowego
  • jajko
  • 60 g masla lub margaryny
  • Masa ryzowa
  • 250 g ryzu
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 k snuetaby
  • szczypta soli
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 zapach cytrynowy
  • 500 g zmielonego, chudego bialego sera
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • Do oblozenia:
  • 1 puszka mandarynek (ok. 175 g lub innych owocow)
  • 1 lyzka posiekanych pistacji
  • 100 g smietany

Sposób przygotowania:

Sernik mandarynkowo-ryzowy
Z wszystkich skladnikow zagniesc kurche ciasto, wylozyc nim nasmarowany tluszczem spod tortownicy o srednicy 26-28 cm. Kilkakrotnie nakluc widelcem.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 st.
W tym czasie zagotowac mleko ze smietana, sola i cukrem waniliowym, wsypac ryz, gotowac do miekkosci na malym ogniu i ostudzic. Rozbic jaja, zoltka ucierac z cukrem i zapachem cytrynowam na pienista mase, az cukier sie calkiem rozpusci. Nastepnie dodac ser i proszek budyniowy. Na koncu dorzucic ryz i starannie ubita piane z bialek. Mase nalozyc na podpieczony spod.
Na sicie osaczyc mandarynki i ulozyc na masie. Piec ok. 60-70 minut.
Mozna odzobic bita smietana i posiekanymi pistacjami.