Sposób przygotowania:
Sernik Mascarpone z polewą pomarańczową
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Roztopić masło i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami, cukrem i świeżo startym imbirem (lub z posiekanym imbirem kandyzowanym). Masą wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki. Ser mascarpone ubijać przez 3 minuty, następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 4 minuty. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok i skórkę cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Formę ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w środkowej części piekarnika przez 45 minut aż wierzch się zarumieni. Początkowo sernik bardzo wyrośnie, aby później się zapaść, co jest zjawiskiem normalnym. Studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić w formie. Odstawić na noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia, nie przykrywać, aby sernik mógł odparować. Sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać miód i gotować bez przykrycia przez około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli używamy świeżo startego imbiru, należy gotować go razem z sokiem, następnie sos przecedzić. Jeśli używamy imbiru kandyzowanego, należy wymieszać go z gotowym sosem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony, polany ciepłym sosem.
sandra200
Persik