czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Sernik Mascarpone z polewą pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Sernik najlepiej smakuje schłodzony, polany ciepłym sosem.

Sernik Mascarpone z polewą pomarańczową

Składniki:

Sernik Mascarpone z polewą pomarańczową

 

  • Spód:
  • 70 g masła
  • 200 g herbatników Digestive
  • łyżki brązowego cukru + 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub 3 łyżki drobno posiekanego imbiru kandyzowanego)

 

  • Masa:
  • 750 g sera mascarpone
  • 100 g cukru
  • skórka z 1/4 cytryny i 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)

 

  • Sos:
  • 250 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub 3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru)

Sposób przygotowania:

Sernik Mascarpone z polewą pomarańczową
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Roztopić masło i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami, cukrem i świeżo startym imbirem (lub z posiekanym imbirem kandyzowanym). Masą wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki. Ser mascarpone ubijać przez 3 minuty, następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 4 minuty. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok i skórkę cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Formę ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w środkowej części piekarnika przez 45 minut aż wierzch się zarumieni. Początkowo sernik bardzo wyrośnie, aby później się zapaść, co jest zjawiskiem normalnym. Studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić w formie. Odstawić na noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia, nie przykrywać, aby sernik mógł odparować. Sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać miód i gotować bez przykrycia przez około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli używamy świeżo startego imbiru, należy gotować go razem z sokiem, następnie sos przecedzić. Jeśli używamy imbiru kandyzowanego, należy wymieszać go z gotowym sosem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony, polany ciepłym sosem.