rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sernik mocno kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja wersja mocno kokosowego lecz niezbyt słodkiego sernika z polewą bounty. Idealny na świąteczny czas.

Sernik mocno kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik mocno kokosowy

 

  • Tortownica o śr. 28cm

 

 

  • Ser:
  • 4 jajka
  • 1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 160g mleczka kokosowego
  • 150g kokosu
  • 7 dkg margaryny

 

  • Polewa:
  • 2 batony bounty
  • 1 czekolada mleczna
  • 50g kokosu+ 10g do posypania całości
  • 30g drobno pokruszonych herbatników
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dkg margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik mocno kokosowy
Palcami kruszymy herbatniki, czekolady siekamy drobno nożem. Całość mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy w 150 st C, po czym pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 1 godzinę. Polewa: Czekoladę, batony, margarynę, mleko i herbatniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej. Na końcu dosypujemy kokos i wylewamy na wierzch sernika. Całość posypujemy resztą kokosu i odkładamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. 
Sernik mocno kokosowy
Z czekolady, herbatników i margaryny przygotowujemy spód
Sernik mocno kokosowy
Przygotowujemy masę serową z pozostałych składników
Sernik mocno kokosowy
Sernik pieczemy ok 1 godziny w temp 150 st C
Sernik mocno kokosowy
Na przestudzony sernik wylewamy polewę bounty