bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sernik mojej mamy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sernik mojej mamy - smak dzieciństwa

Sernik mojej mamy

Składniki:

Sernik mojej mamy

 

  • masa serowa:
  • 1,5 kg sera mielonego
  • 1 budyń
  • cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • rodzynki

 

  • ciasto:
  • 1/2 kg maki tortowej przesianej
  • 1 kostka masła
  • 1 szkanka cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki smietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

 

  • lukier:
  • cukier puder
  • woda
  • troche masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik mojej mamy
Mase serowa. Jajka ubic z cukrem, dodac ser i wymieszać łyzką. Dodac pozostałe składniki. Ciasto wyrobic ze składników, podzielic na 2 częsci, rozwałkowac na format blaszki w ktorej pieczemy (u nas prostokąt) i na wałku przełożyć na blaszke 1 część. Blaszka wysmarowana masłem. Na to mase serową, potem 2 część ciasta. Piec ok 10 minut na samym dole potem wyzej w 180 ok 1h. Odstawic do wystygnięcia. Masło roztopic z wodą, wymieszac z pudrem. Polać zimny sernik. Proporcji nie podam to mama robi zawsze na oko. Ważne zeby lukier lekko ciagnął sie.