Sposób przygotowania:
Sernik na ciemnym cieście II
Ciasto: margarynę lub masło posiekać razem z mąką. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, po jednym dodawać do utartego masła. Nadal ucierając dodać ser oraz kaszę mannę. Masę serową połączyć z ubitymi na pianę białkami. Całość delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia ciasta wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie różnej wielkości części. Większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód formy. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach mniejszą część ciasta.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 60 minut.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek, po jednym dodawać do utartego masła. Nadal ucierając dodać ser oraz kaszę mannę. Masę serową połączyć z ubitymi na pianę białkami. Całość delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia ciasta wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie różnej wielkości części. Większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód formy. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach mniejszą część ciasta.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 60 minut.