Sposób przygotowania:
Sernik na cieście orzechowym
Ciasto: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej roślinny i posiekane orzechy.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 160-180°C Ciasto wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, po łyżce sera. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową wlać do takiej samej wielkości blaszki co ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C Piec około 40 minut.
Masa śmietankowa: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać śmietanę, całość dokładnie ubić.
Upieczone i ostudzone ciasto orzechowe przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować ½ masy śmietankowej. Przykryć upieczonym i ostudzonym ciastem serowym. Posmarować pozostałą częścią masy śmietankowej. Przykryć drugim plackiem orzechowym.
Ciasto polać dowolną polewą. Udekorować według uznania, np. posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 160-180°C Ciasto wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, po łyżce sera. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową wlać do takiej samej wielkości blaszki co ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C Piec około 40 minut.
Masa śmietankowa: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać śmietanę, całość dokładnie ubić.
Upieczone i ostudzone ciasto orzechowe przekroić na pół. Na jednym placku rozsmarować ½ masy śmietankowej. Przykryć upieczonym i ostudzonym ciastem serowym. Posmarować pozostałą częścią masy śmietankowej. Przykryć drugim plackiem orzechowym.
Ciasto polać dowolną polewą. Udekorować według uznania, np. posypać posiekanymi orzechami włoskimi.