Sposób przygotowania:
Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapąKruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieszczam w misce, mieszam, dodaję pokrojone na wiórka zimne masło i rozcieram w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypuję na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy,
lekko dociskam do dna palcami.
Masa serowa;
Masa serowa: Mielony twaróg umieszczam w misie miksera, wbijam jajko, wlewam budyń rozpuszczony w mleku, dodaję cukry i krótko miksuję tylko do połączenia, pod koniec dodaję skórkę pomarańczową,
ETAP 3:
wylewam na korzenny spód, wstawiam sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszam do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Śniegowa czapa
Schłodzoną śmietanę łączę z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksuję do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlewam cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość miksuję
ETAP 5:
masę wykładam na zimny upieczony sernik, łyżką robię nierówności, polewam polewą z białej czekolady i dekoruję śnieżynkami.
Schładzam w lodówce.
Życzę słodkich wypieków,