Sposób przygotowania:
Sernik na masie makowej
1. By wyrobić spód, zagniatamy ze sobą mąkę, cukier puder, masło, mleko, jedno żółtko i sól. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez około godzinę. 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie schłodzone, wyciągamy je z lodówki i rozprowadzamy palcami na spodzie blachy. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy przez około 15 minut. 3. Otwieramy masę bakaliową, przelewamy ją do miski i mieszamy z jednym roztrzepanym białkiem. Odstawiamy. 4. Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do dużej misy, miksujemy je z cukrem pudrem i margaryną. Następnie łyżką dodajemy powoli twaróg. Dalej miksujemy. Gdy dodamy już cały ser, na końcu dodajemy aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy jeszcze 2 minuty. 5. Ubijamy białka. Gdy będą ubite, wlewamy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wykładamy na podpieczone ciasto masę makową i równamy. Na nią łyżką nakładamy masę serową tak, by nie wymieszała się z makiem. Pieczemy 50-60 minut.
misia5