Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie kajmakowym według Irenki
Do miseczki wsypujemy przesianą mąką pszenną dodajemy 170 g. masła , dodajemy trzy żółtka, dwie łyżki kajmaku i łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Tyle żeby szło ładnie rozwałkować. Zostawiamy je na razie i robimy masę serową.
Do dużej miseczki wkładamy jeden kilogram białego sera mielonego, wlewamy pół szklanki oleju słonecznikowego. Dodajemy cztery same żółtka oraz dwa całe jajka. Pod koniec dodajemy trzy czwarte szklanki cukru. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy jeden budyń waniliowy albo śmietankowy, łyżkę wcześniej namoczonych rodzynek oraz dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z mandarynek. Wszystko razem delikatnie mieszamy tak żeby nie było grudek i żeby budyń się dobrze rozmieszał.
Spód blaszki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną. Kajmakowy spód, który zrobiliśmy wcześniej rozwałkujemy bardzo cienko i układamy na blaszce. Jeśli chcemy możemy z tego samego ciasta foremkami wyciąć ozdoby na górę.
Wlewamy masę serową, na nią układamy wycięte ozdoby. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Po przestygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą gorzką.
Do dużej miseczki wkładamy jeden kilogram białego sera mielonego, wlewamy pół szklanki oleju słonecznikowego. Dodajemy cztery same żółtka oraz dwa całe jajka. Pod koniec dodajemy trzy czwarte szklanki cukru. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy jeden budyń waniliowy albo śmietankowy, łyżkę wcześniej namoczonych rodzynek oraz dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z mandarynek. Wszystko razem delikatnie mieszamy tak żeby nie było grudek i żeby budyń się dobrze rozmieszał.
Spód blaszki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną. Kajmakowy spód, który zrobiliśmy wcześniej rozwałkujemy bardzo cienko i układamy na blaszce. Jeśli chcemy możemy z tego samego ciasta foremkami wyciąć ozdoby na górę.
Wlewamy masę serową, na nią układamy wycięte ozdoby. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Po przestygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą gorzką.