lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik na spodzie piernikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny. Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani.

Sernik na spodzie piernikowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik na spodzie piernikowym

Ciasto piernikowe:

 

  • błonnik kakaowy 3 łyżki

 

  • ksylitol( cukier) 1/2 szklanki

 

  • soda 1/2 łyżeczki

 

 

 

 

 

 

  • imbir mielony 1 łyżeczka

 

Masa serowa:

  • jaja 5 szt

 

  • ser 1 wiaderko

 

  • ksylitol 1/2 szklanki

 

  • budyń waniliowy 2 x40 g

 

 

  • mąka 2 łyżki typ 500

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie piernikowym

Ciasto piernikowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką.

Rozpuszczamy mleko, miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone). Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem do połączenia składników.

Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika na godzinkę.

Po godzinie wykładamy formę okrągłą 26 cm papierem do pieczenia dno i boki. Ścieramy ciasto na grubych oczkach na wiórka na spód.

Masa serowa:

Jaja temp pokojowa ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy ser z wiaderka i mieszamy.

Połowę masy przekładamy na spód piernikowy. Żurawinę obsypujemy mąką i posypujemy masę sernikową. Wykładamy drugą połowę masy i posypujemy żurawiną.

Ścieramy druga połowę ciasta na ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut po czym zmniejszamy temp do 160 stopni i pieczemy jeszcze koło godziny. Polecam sernik, rewelacyjny.

Ciasto piernikowe nadało nowego znaczenia dla słowa SERNIK.

Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką.
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Rozpuszczamy mleko,miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone).
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Ścieramy ciasto na grubych oczkach na wiórka na spód.
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Połowę masy przekładamy na spód piernikowy.
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Połowę masy przekładamy na spód piernikowy. Żurawinę obsypujemy mąką i posypujemy masę sernikową.
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta
Wykładamy drugą połowę masy i posypujemy żurawiną. Ścieramy druga połowę ciasta na ser.