Sposób przygotowania:
Sernik na spodzie piernikowymCiasto piernikowe:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką.
Rozpuszczamy mleko, miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone). Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem do połączenia składników.
Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika na godzinkę.
Po godzinie wykładamy formę okrągłą 26 cm papierem do pieczenia dno i boki. Ścieramy ciasto na grubych oczkach na wiórka na spód.
Masa serowa:
Jaja temp pokojowa ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy ser z wiaderka i mieszamy.
Połowę masy przekładamy na spód piernikowy. Żurawinę obsypujemy mąką i posypujemy masę sernikową. Wykładamy drugą połowę masy i posypujemy żurawiną.
Ścieramy druga połowę ciasta na ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut po czym zmniejszamy temp do 160 stopni i pieczemy jeszcze koło godziny. Polecam sernik, rewelacyjny.
Ciasto piernikowe nadało nowego znaczenia dla słowa SERNIK.