mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Sernik pianka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny i lekki sernik na zimno.

Sernik pianka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik pianka.

 

  • 4 szt jajka,
  • 1 szt czekolada mleczna,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 4 szt żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 garść rodzynek
  • 2 szt galaretki (wiśniowa i pomarańczowa),
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kg białego sera mielonego 3-krotnie,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Sernik pianka.
Jajka i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na natłuszczoną blachę wykładamy masę i pieczemy w 170 stopniach przez ok 35 min.
Ucieramy margarynę na puszystą masę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder, Dodajemy ser i dokładnie miksujemy.
Jedną pomarańczową galaretę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, ostudzamy o dodajemy do masy.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy rodzynki a do drugiej kakao i pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
Na ostudzony biszkopt nakładamy masę kakaową, następnie pokrojone w paski brzoskwinię i na górę masę z rodzynkami.
Z 2 białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem 1/2 szkl cukru.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, gdy wystygnie wlewamy delikatnie do piany.
Pianę wykładamy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 2-3 godz.
Sernik pianka.
Sernik pianka - upieczony i ostudzony biszkopt.
Sernik pianka.
Sernik pianka - pierwsza warstwa z poukładanymi brzoskwiniami.
Sernik pianka.
Sernik pianka - druga warstwa ciasta z masą rodzynkową.
Sernik pianka.
Sernik pianka - ostatnia warstwa ciasta, pianka z galaretką.