Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny i efektowny sernik, chowający w sobie brzoskwinie... lub, jak kto woli, inne owoce.

Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami

 

  • I warstwa:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 5 żółtek
  • kostka masła + w ilości do wysmarowania blachy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • II warstwa:
  • 75 dag sera zmielonego (lub 3 kostki po 250g)
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru!)
  • pół kostki roztopionego masła
  • kopiata szklanka cukru
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • III warstwa:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • puszka połówek brzoskwiń
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami
Ze składników na pierwszą warstwę wyrobić ciasto. Podzielić je na pół i na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć jedną połowę (można robić to odrywając kawałki i uklepując, ugniatając część po części). Drugą część schłodzić chwilę, najlepiej w zamrażarce. Składniki na drugą warstwę wrzucić do roztopionej margaryny i porządnie wymieszać, połączyć. Tak przygotowaną, "serową" całość wylać na wyłożone wcześniej ciasto. Na serze ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie - tak aby zajęły one równomiernie całą blachę. Na brzoskwinie rozłożyć równo ubitą pianę (patrz składniki na III warstwę). Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Utarte delikatnie i równomiernie rozsypać na piance. Całość posypać jeszcze kolorową posypką. Piec od 30 do 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!
Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami
Część ciasta (I warstwa), które nie wsadziliśmy do lodówki układamy na blaszce.
Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami
Orzechy włoskie przed dodaniem kruszymy na mniejsze kawałki.
Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami
Na serze układamy kawałki brzoskwiń (lub innych owoców, które wybierzemy do naszego sernika).
Sernik pod kruszonką, z brzoskwiniami
Część ciasta odłożonego do zamrażalnika ucieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość.