wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

sernik przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

ciasto zagnieść, upiec 3 placki.

sernik przekładaniec

Składniki:

sernik przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jaj
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek rumowy

 

  • Masa:

 

  • 90 dkg tłustego sera
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • olejek migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

sernik przekładaniec
Ciasto zagnieść, upiec 3 placki. Masa serowa: cukier, jajka i masło utrzeć, dodać zmielony ser, olejek, budyń rozprowadzony w mleku; wszystko wymieszać. Masę zagotować w garnku ciągle mieszając (lubi się przypalać, aby uniknąć przypalenia ja wstawiam do garnka wodą ustawionego na gazie – łaźnia wodna). Pierwszy placek położyć na deseczce, posmarować ciepłą masą ½, na to drugi placek, reszta masy, przykryć trzecim, zawinąć na noc w ściereczkę i obciążyć np. drugą deseczką.