katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik puchaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik ładnie wyrósł i o dziwo nie opadł, a często się zdarza, że sernik mi opada pomimo różnych sztuczek.

Sernik puchaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik puchaty

 

  • Ciasto:
  • mąka 3 szkl
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • żółtka 5 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Masa serowa:
  • ser na serniki 1 1/2 kg
  • cukier 1 szkl z czubkiem
  • masło 1/2 kostki
  • białka 10 szt
  • mleko ok 1/2 szkl
  • budyń jasny 2 ok
  • dowolny aromat

Sposób przygotowania:

Sernik puchaty
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do lodówki a drugą wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Oprószamy kakao choć nie jest to konieczne. Wybijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i masłem.

Dodajemy ser i budyń a następnie aromat i pianę z białek. Pianę najlepiej wmieszać łyżką. Wykładamy masę serową na przygotowane ciasto i wierz sernika zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.

Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Sernik puchaty
Ciastem wylepiamy spód duzej blaszki i oprószamy kakao.
Sernik puchaty
Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę.
Sernik puchaty
ubitą painę delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej.
Sernik puchaty
Sernik był pieczony ok 60 min w 180 stopniach.