jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sernik rodzinny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto, którego bazą jest twaróg:)

Sernik rodzinny

Składniki:

Sernik rodzinny

 

 

  • MASA
  • 1,25 kg twarogu pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 masło
  • 10 jaj
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 aromat waniliowy lub cytrynowy
  • ewentualnie rodzynki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik rodzinny
Ze składników na ciasto utrzeć margarynę, cukier i jaja, a następnie dodać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ze składników na masę najpierw zmielić twaróg przynajmniej dwukrotnie. Następnie oddzielić żółtka od białek, a potem masło, cukier, żółtka utrzeć na masę i dodać ją do zmielonego twarogu. Kolejno dodawać serki homogenizowane, budynie w proszku, olejek (ewentualnie sparzone rodzynki), a na koniec ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć na przygotowane w formie ciasto i piec około 1




½ godziny w temperaturze 200°C.

Po upieczeniu sernik odstawić do ostygnięcia, a potem polać polewą wykonaną z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka i masła. Wierzch można ozdobić rodzynkami.