Sposób przygotowania:
Sernik rodzinny
Ze składników na ciasto utrzeć margarynę, cukier i jaja, a następnie dodać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ze składników na masę najpierw zmielić twaróg przynajmniej dwukrotnie. Następnie oddzielić żółtka od białek, a potem masło, cukier, żółtka utrzeć na masę i dodać ją do zmielonego twarogu. Kolejno dodawać serki homogenizowane, budynie w proszku, olejek (ewentualnie sparzone rodzynki), a na koniec ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć na przygotowane w formie ciasto i piec około 1
½ godziny w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu sernik odstawić do ostygnięcia, a potem polać polewą wykonaną z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka i masła. Wierzch można ozdobić rodzynkami.
½ godziny w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu sernik odstawić do ostygnięcia, a potem polać polewą wykonaną z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem mleka i masła. Wierzch można ozdobić rodzynkami.
jovi