Sposób przygotowania:
Sernik serowe gniazdko z owocami
Herbatniki kruszymy, zalewamy je roztopionym masełkiem i całość mieszamy. Musi przypominać konsystencją mokry piasek. Tortownicę (17 cm) smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Dno tortownicy wyścielamy masą herbatnikową. Smarujemy dżemem jagodowwym. Ser łączymy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, godzinę, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż wystygnie. W trakcie pieczenia należy wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia, żeby zbytnio się nie spiekło. Ciasto po wystudzeniu nieco się zapadnie- i o taki efekt nam chodzi. Kiedy wystygnie w środku układamy dekoracyjnie ulubione świeże owoce. Ja użyłam mandarynek, w sezonie wspaniałe są truskawki czy maliny. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Smacznego!