mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ulubiony sernik mojej mamy i babci

Sernik tradycyjny

Składniki:

Sernik tradycyjny

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18-procentowej
  • cukier waniliowy do smaku

 

  • Masa serowa
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 10 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 3 jaja
  • 25 g kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • do dekoracji czekoladowa polewa

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny
Ciasto: Zarabiam ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodaję 1 łyżkę śmietany. Rozwałkowuję placek. Placek przenoszę na blachę o wymiarach 20x40 cm. Podpiekam ok. 10-15 min. w rozgrzanym do 170*C piekarniku.
Masa: Masło ucieram na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodaję kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucieram. Stopniowo dodaję twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodaję rodzynki, dodaję ubite na sztywno białka i delikatnie mieszam łyzką.
Na podpieczony spód wykładam masę serową i piekę jeszcze ok. 45-50 minut w temperaturze 175°C.
Studzę w wyłączonym piekarniku. Polewam polewą czekoladową.