VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernik twix-mars-bounty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W pieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna. Maślany spód o kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać.

Sernik twix-mars-bounty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik twix-mars-bounty

 

  • Spód:
  • 200 g ciasteczek maślanych Bonitki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco)
  • 250 g śmietany 18% (gęstej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 64 g budyniu śmietankowego
  • 5 jajek
  • 1 mars, twix oraz bounty
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki mleka

 

Sposób przygotowania:

Sernik twix-mars-bounty
Spód: Ciasteczka umieszczamy w woreczku i rozbijamy tłuczkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe i masło. Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach 24x29 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Do misy miksera przekładamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka. Miksujemy na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 75 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. U mnie w piekarniku został całą noc. Rano delikatnie odcięłam boki od formy. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i chwilkę gotujemy. Od razu wylewamy na ciasto.
Sernik twix-mars-bounty
Połączeniem ciasteczek, masła i wiórek kokosowych wykładamy tortownicę o wymiarach 24x29 cm
Sernik twix-mars-bounty
Twaróg, jajka, cukier, śmietanę i budyń miksujemy i wylewamy na spód