Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik w ciemnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik w ciemnym cieście o aromacie piernikowym. Szybkie ciasto na okres świąteczny jak i do popołudniowej kawki.

Sernik w ciemnym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik w ciemnym cieście

 

  • Ciasto:
  • 3 łyżki kakao
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Sernik w ciemnym cieście
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika dodajemy żółtka , śmietanę i margarynę . Zagniatamy ciasto dzielimy je na 2 części i wstawiamy na 1 h do lodówki.Sernik: Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z serem.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część ciasta na tarce lekko dociskamy i wylewamy masę serową. Na masę ścieramy równomiernie drugą część ciasta. Ciasto pieczemy około 1h w temp 180 stopni .
Sernik w ciemnym cieście
Zagniatamy ciasto dzielimy je na 2 części i wstawiamy na 1 h do lodówki.
Sernik w ciemnym cieście
Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z serem.
Sernik w ciemnym cieście
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część ciasta na tarce lekko dociskamy i wylewamy masę serową.
Sernik w ciemnym cieście
Na masę ścieramy równomiernie drugą część ciasta. Pieczemy