Sposób przygotowania:
Sernik w trzech smakachETAP 1:
Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.
ETAP 2:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.
ETAP 3:
Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć.
ETAP 4:
Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.
ETAP 6:
Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.
ETAP 7:
Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.