edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik w trzech smakach

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sernik to ciasto, które zawsze gości na moim świątecznym stole, i uwielbiane przez całą rodzinę, znika z niego w pierwszej kolejności.

Sernik w trzech smakach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik w trzech smakach

 

  • ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 dużych jajek
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy bez cukru
  • aromat cytrynowy
  • łyżka gorzkiego kakao
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania:

Sernik w trzech smakach

ETAP 1:

Sernik w trzech smakach
Herbatniki rozłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki.

ETAP 2:

Sernik w trzech smakach
Ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie połączyć z masą serową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera.
Do utartej masy wsypać proszek do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową.

ETAP 3:

Sernik w trzech smakach
Do 1/4 masy dodać gorzkie kakao i przyprawę do piernika.

Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć.

ETAP 4:

Sernik w trzech smakach
Do drugiej miski z odebrana masą dodać suchy mak.

Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Sernik w trzech smakach
Do największej części masy dodać budyń i aromat cytrynowy.

Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki.

ETAP 6:

Sernik w trzech smakach
Na masę z budyniem wyłożyć łyżką pozostałe masy.

Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię.

ETAP 7:

Sernik w trzech smakach
Upieczony i wystudzony sernik.

Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem).
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie.


Tagi:

sernik ciasto